Wanneer heb je een schoorsteen renovatie nodig?

Wanneer heb je een schoorsteen renovatie nodig?

Open haard of kachel in huis

Een kachel of open haard is een heerlijk onderdeel van het huis. Je kunt in de winter hier heerlijk bij zitten en genieten van de warmte en gezelligheid die er vanaf straalt. Toch moet je niet vergeten om zo nu en dan ook een schoorsteen renovatie uit te laten voeren. Maar wanneer heb je een schoorsteen renovatie nodig? Wij vertellen het je in dit blog!

Loodslabben in schoorsteen

Jouw schoorsteen is opgebouwd uit verschillende materialen. Een daarvan is lood. De loodslabben rondom jouw schoorsteen, zorgen ervoor dat er via deze weg geen water in jouw woning kan lopen. De loodslabben kunnen na verloop van tijd scheuren of uit de voegen breken. In dat geval moet je een schoorsteen renovatie uit laten voeren om een lekkage tegen te gaan.

Voegen laten herstellen

De loodslabben zijn niet het zwakste onderdeel van een schoorsteen, dit zijn de voegen. Door de jaren heen kunnen de voegen poreus worden. Ook dit kan op den duur een lekkage veroorzaken. Om dit te voorkomen worden de voegen uitgeslepen, zodat de stenen wel intact blijven, en wordt er vervolgens opnieuw gevoegd. Om herhaling te voorkomen, worden de voegen meteen geïmpregneerd. Impregneren beschermt niet alleen de voegen, maar ook de bovenkap en de stenen.

Lekkages voorkomen bij schoorsteen plateau

Het schoorsteenplateau is meestal van cement gemaakt. In cement kunnen scheuren ontstaan, met lekkages tot gevolg. Laat jouw schoorsteen renoveren wanneer dit het geval is. Vaak wordt de schoorsteen dan met kunststof bekleed. Dit stoot water af en is bestand tegen alle weersomstandigheden.

Schoorsteenkap tegen vogels

Het is een bekend fenomeen dat vogels maar al te graag nesten bouwen in schoorsteenpijpen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw rookkanaal verstopt raakt, met alle gevolgen van dien. En wat dacht je van een vogel die vast komt te zitten in de pijp? Voorkom dit door jouw schoorsteen een schoorsteen kap te laten geven.

Meer weten over schoorsteenrenovatie?

Is het tijd om jouw schoorsteen te laten renoveren, of wil je graag meer weten over schoorsteenrenovatie? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact op met een professioneel dakexpert. Voor vragen kun je dit contactformulier invullen.