Blue Monday: tijd voor een bezoek aan de psycholoog?

Blue Monday: tijd voor een bezoek aan de psycholoog?

De meest depressieve dag van het jaar

Blue Monday. Ooit bedacht door een PR bureau om vakanties aan te prijzen, nu een internationaal fenomeen dat bestempeld wordt als de meest depressieve maandag van het jaar. Wat ligt daaraan ten grondslag? En waarom gaan daar zoveel mensen in mee? In dit blog meer over de meest depressieve dag van 2017 en wat psychologen daarover te zeggen hebben.

Whatsappen met uw psycholoog

Niet alleen zou de Blue Monday de depressiefste maandag van het jaar kunnen zijn, maar ook nog eens de meest depressieve in tijden. Vanwege recente gebeurtenissen als de Brexit, de inauguratie van Trump en het overlijden van popidolen zoals George Michael zouden mensen zich neerslachtiger voelen dan ooit. In Friesland bedachten een aantal psychologen daar een oplossing voor. Middels een spreekuur via Whatsapp kon men contact opnemen met twee psychologen die vragen beantwoorden over geestelijke gezondheidszorg. Zeker met het oog op het toegankelijker maken van de tweedelijnszorg was deze ludieke actie een schot in de roos.

Hulp vragen bij de psycholoog: taboe of niet?

De actie van de Friese GGZ-instelling om laagdrempelige hulp bij psychische problemen aan te bieden, heeft betrekking op het feit dat er toch nog steeds een taboe heerst op psychologische hulp. Veel mensen hebben nog steeds angst om openlijk over psychische problemen te praten. Wellicht vanwege angst om in een hokje geplaatst te worden of om als ‘gek’ bestempeld te worden. Hoewel er dus nog steeds een taboe heerst op het hebben van psychische klachten, is er toch ook goed nieuws. Namelijk dat meer mensen vandaag de dag een psycholoog bezoeken. Dit klinkt natuurlijk tegenstrijdig, echter laat het zien dat meer mensen de weg naar een praktijk weten te vinden en de psychologie hierdoor toegankelijker wordt.

Oorzaken van Blue Monday

Om even terug te komen op Blue Monday. Wat voor soort zaken liggen hier nu eigenlijk aan ten grondslag? We zetten er een aantal voor u op een rij:

  • Het weer: het vaak druilerige, koude weer heeft effect op de stemming van mensen
  • De dure decembermaand heeft wellicht geen goed gedaan voor ons banksaldo
  • Het mislukken van de goede voornemens die zijn gemaakt
  • Mensen vallen na de feestdagen in een gat
  • Maandag is voor veel mensen sowieso al een zware dag

Vraag gerust om hulp!

Heeft u zelf last van neerslachtige gevoelens? Of dat nu door Blue Monday komt of niet, het is altijd goed om er met iemand over te praten. In de vorm van vrienden, familie, collega’s of kennissen. Of wellicht in de vorm van professionele hulp van een psycholoog. Denkt u dat u gebaat bent bij de hulp van een professional? Klik dan eens op de volgende link en vraag hulp aan de psycholoog!