Jongeren en werk: dit zijn de regels

Jongeren en werk: dit zijn de regels

De regels omtrent arbeid voor jongeren

Overweegt u jongeren in te zetten binnen uw bedrijf? Dan gelden voor deze categorie andere regels. In dit blog vertellen wij u meer over deze regels en komt u te weten wat het inschakelen van een payrollbureau kan betekenen voor het op orde houden van de salarisadministratie van de bij u werkzame jongeren.

Jongeren van 13 t/m 15 jaar

Voor jongeren van 13 tot 15 jaar geldt dat zij op schooldagen maximaal 2 uur per dag mogen werken, wat per week 12 uur betreft. Voor 13 en 14 jarigen is het enkel toegestaan om te werken tussen 08:00 en 19:00, waarbij zij niet op zondag mogen werken. Tijdens vakanties mag er door jongeren van 13 en 14 jaar per dag maximaal 7 uur gewerkt worden, wat voor jongeren van 15 8 uur per dag betreft. Hierbij mogen de 15 jarigen 35 tot 40 uur per week werken, maar niet meer dan 5 dagen achter elkaar. Een kind van 13 of 14 mag niet meer dan 4 weken vakantiewerk verrichten. Jongeren van 15 mogen 6 vakantieweken werken, hetzij maximaal 4 weken aaneengesloten. Een 15 jarige mag u op de zondag inzetten, hetzij enkel wanneer zij de zaterdag voorafgaand niet gewerkt hebben en hier ouderlijke toestemming voor is gegeven.

Jongeren van 16 t/m 17 jaar

Voor jongeren van 16 tot 17 jaar gelden andere regels. Zo dienen zijn dagelijks een rusttijd van 12 uur te hebben binnen 24 uur, waar de tijden tussen 22:00 en 06:00 en 23:00 en 07:00 bij zijn inbegrepen. Wekelijks dienen zij 36 uur rusttijd te hebben binnen een periode van 7x 24 uur. Werken zij 13 weken, dan dienen zij minimaal 4 zondagen vrij te zijn. Wordt op de zondag arbeid verricht, dan moeten zij op zaterdag vrij zijn. De werktijd per dienst mag maximaal 9 uur per dag zijn, wat per week 40 tot 45 uur betreft. Werkt de jongere 4,5 uur, dan heeft deze recht op een pauze van een half uur. Is de arbeidstijd langer dan 8 uur, dan mag de jongere drie kwartier pauze nemen.

Schakel de hulp van een payrollbureau in

Wellicht leest u deze regels nu en vindt u het een hele klus om dit per jongere goed bij te houden. Dit kunnen wij goed begrijpen. Om die reden raden wij u aan om een payrollbureau in te schakelen. Zij zien toe op een juiste naleving van de regels en kunnen de salarisadministratie, alsmede uw personeelsadministratie, op een juiste wijze bijhouden. Wenst u meer informatie? Kijk dan via internet welke payrollbedrijven er zijn en wat deze voor u kunnen betekenen. Wij wensen u veel succes bij uw zoektocht naar een payrollbureau!