Vermijd schijnconstructies: Kies voor een professioneel payrollbedrijf

Vermijd schijnconstructies: Kies voor een professioneel payrollbedrijf

De laatste tijd staan payrollbedrijven weer erg veel in het nieuws. Helaas negatief. En dat is volgens ons onterecht. Vakbonden, zoals het FNV, stellen dat alle payrollbedrijven werken met schijnconstructies. Daarom hebben zij het plan payrolling terug te dringen. Maar is de werkelijkheid echt zo treurig gesteld? Is er geen enkel payrollbedrijf te vertrouwen? Gelukkig is niets minder waar. Er zijn enkele simpele methoden om te controleren of u met een gedegen en betrouwbaar payrollbedrijf te maken hebt. Lees in dit blog hoe een degelijk payrollbedrijf functioneert.

De juiste certificaten

Controleer als eerste of een payrollbedrijf beschikt over de juiste certificaten. Een essentieel punt is dat het bedrijf voldoet aan de NEN 4400-1 normering. Dit geeft aan dat het payrollbureau voldoet aan alle verplichtingen die voortvloeien uit hun bedrijfsactiviteit. Denk aan een juiste en tijdige aangifte en afdracht van loonheffingen en het volgens de normen administreren van werknemersdossiers en identiteitsdocumenten. Ook een VCU-certificering is van belang. Dit geeft aan dat het payrollbedrijf de veiligheid en gezondheid van haar werknemers voorop stelt. Een volgend makkelijk te controleren punt is of het payrollbedrijf gebruik maakt van de G-rekening. Dit maakt het bedrijf beschermd tegen de gevolgen van de Wet Ketenaansprakelijkheid en wanbetalingen aan de Belastingdienst door opdrachtgevers.

Een eerlijke werkwijze

Payrollen is geen uitzenden. Het is ook geen ‘standaard’ dienstverband. Het werkt daarom wel zo prettig als de werknemer werkt volgens een speciaal CAO, opgesteld door het payrollbedrijf. Hierin kan precies opgenomen worden wat er van de werkgever en werknemer verwacht worden. Zo is dat meteen duidelijk en kunnen conflicten of onduidelijkheden voorkomen worden. Daarnaast is het vaak stukken voordeliger dan wanneer medewerkers werken onder een uitzend-CAO. Als werkgever geniet u bovendien met een CAO van een payrollbedrijf van een prettige flexibiliteit. Kortom, een payroll-CAO is zowel voor de werkgever als de werknemer een erg financieel aantrekkelijke optie. Controleer ook of in de arbeidsvoorwaarden alle essentiële punten zijn opgenomen, zoals loontabellen en extra vergoedingen (reis- en verblijfkosten, toeslaguren, vakantiegeld, vakantiedagen, etc.)

Zo herkent u een goed goed payrollbedrijf

Even samengevat, een correct payrollbedrijf herkent u aan:

  • NEN 4400-1 normering
  • VCU certificering
  • G-rekening
  • Eigen CAO
  • Kloppende arbeidsvoorwaarden

Er bestaan echt nog wel degelijke payrollbedrijven

Kortom, er bestaan zeker nog wel degelijke, eerlijke en correct functionerende payrollbedrijven. Volg dus niet de stellingen vol angst en boosheid van het FNV, maar ga op zoek naar dat betrouwbare payrollbedrijf. Vraag eerst een vrijblijvend gesprek met de adviseurs aan, zodat u goed kunt controleren of u te maken heeft met een eerlijke partij. Is dat het geval? Geniet dan volop van de vele voordelen en mogelijkheden van payroll!