Gaan de regels voor arbeidscontracten op de schop?

Gaan de regels voor arbeidscontracten op de schop?

De werkvloer is veranderd

De regels voor arbeidscontracten blijken nogal veranderd. Dat claimt de Europese Commissie. De huidige wet is al ruim 25 jaar oud, terwijl het leven op de werkvloer enorm veranderd is. Zo zijn we flexibeler gaan werken, werken we niet meer standaard ons hele leven bij dezelfde werkgever en is er een opkomst in parttime dienstverbanden. Deze oude wetgeving sluit hier niet meer goed op aan. De Europese Commissie wil de regels daarom aanscherpen. Ze willen bijvoorbeeld meer en duidelijke regels opstellen over nieuwe arbeidsvormen, zoals werken onder een nulurencontract en payrollen.

Maak gebruik van uw rechten

Zoals gezegd, werken we tegenwoordig steeds flexibeler. Dit mag volgens de Europese Commissie echter niet betekenen dat werknemers geen bescherming of rechten dragen. Het blijkt dat voor sommige tijdelijke of flexibele werknemers niet eens een arbeidscontract wordt gemaakt! Daarom stelt de Europese Commissie ten eerste voor dat elke medewerker verplicht een arbeidscontract krijgt. In zo’n contract moet duidelijk vermeld staan wat de rechten en plichten voor zowel de werknemer als de werkgever zijn. Zo is het duidelijk of en hoeveel dagen de medewerker op vakantie mag en of het bijvoorbeeld een (gedeeltelijk) door de werkgever betaalde cursus mag volgen.

Oplossingen voor tijdelijke contracten

In vaste contracten voor onbepaalde tijd worden momenteel vrijwel geen fouten geconstateerd. Maar zowel bij parttime dienstverbanden, arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd als bij samenwerkingen via een flexibele schil staat niet altijd duidelijk wat nou precies is afgesproken tussen de werkgever en werknemer. Dit zorgt voor onzekerheid, (valse) beschuldigingen en soms zelfs heuse rechtszaken. Veel ondernemers hebben gelukkig al een manier gevonden om deze problemen te omzeilen. Ze schakelen een payrollbureau in dat hun tijdelijke, flexibele en parttime medewerkers uitbetaalt. Overigens kunnen vaak ook vaste medewerkers en werknemers met een contract voor onbepaalde tijd prima via payroll werken.

De voordelen van payroll

Waarom al veel gekozen voor voor payroll is erg goed te begrijpen. Payrollen zorgt er namelijk voor dat medewerkers:

  • Tijdig en correct betaald worden
  • Werken onder een officieel arbeidscontract
  • Gebruik kunnen maken van collectieve verzekeringen

Punt is alleen dat payrollen in de huidige wetgeving nog niet dusdanig uitgewerkt is. Daar zet de Europese Commissie zich dus ook voor in. Zodat iedereen straks optimaal en zonder twijfel kan genieten van de vele voordelen die payroll te bieden heeft.

Ga ook payrollen

Bent u geïnteresseerd in payrollen? Maak een geheel vrijblijvende afspraak met een bewezen en betrouwbaar payrollbureau en ontdek of payrollen ook bij u past!