Incasso, hoe en waarom?

Incasso, hoe en waarom?

Als u te maken heeft met een incasso

Heeft u te maken gekregen met een incassobureau omdat u een rekening niet heeft betaald? Of wilt u juist een incassobureau inschakelen omdat u te lang moet wachten op betalingen? In beide gevallen is het fijn te weten wat een incasso precies is. Wat is bijvoorbeeld een betwiste vordering? Wat wordt bedoeld met een verjaringstermijn? En wat zijn buitengerechtelijke kosten precies? Lees dit blog om meer te weten te komen over incasso.

Is er sprake van een betwiste of onbetwiste vordering?

Een vordering is een aanspraak op iets waar u recht op heeft. Een schuldeiser maakt middels deze vordering kenbaar aan de schuldenaren, ook wel bekend als debiteuren, wat er van hen wordt verwacht. Vaak gaat het dan over het doen van een betaling, de zogenoemde incasso. Wordt zo’n vordering niet erkend door de debiteur? Dan spreken we over een betwiste vordering. De debiteur roept dan allerlei redenen en excuses op waarom deze niet (op tijd) aan de betaling kan of kon voldoen. Logischerwijs is een vordering die wel erkend wordt door de schuldenaar een onbetwiste vordering. Deze wordt vrijwel direct betaald en afgehandeld.

Houd de verjaringstermijn van een incasso in de gaten

Een standaard incasso verjaart na gemiddeld 5 jaar. Let wel, een schuldeiser kan de incasso tussentijds doen stuiten. Dit betekent dat de schuldeiser een nieuwe termijn aan de incasso vastplakt. Dit moet gebeuren vóór het einde van de verjaringstermijn. Daarnaast moet de schuldeiser de schuldenaar ervan op de hoogte brengen. Lukt dit niet, omdat er bijvoorbeeld geen adres bekend is? Dan is een melding ervan maken in een openbare advertentie in een regionaal of landelijk dagblad voldoende. Een incasso wordt steeds met dezelfde lengte verlengd. Dus een incasso van 5 jaar krijgt een verlenging van wederom 5 jaar.

Wat zijn buitengerechtelijke kosten?

Als u zelf een incasso wilt stellen, omdat u nog niet beschikt over een bedrag dat u wettelijk nog moet ontvangen van een debiteur, dan wilt u natuurlijk niet meer kosten kwijt zijn aan dit gehele incassotraject dan dat u straks hoopt te ontvangen. Daarom zijn er de buitengerechtelijke kosten. Moet u kosten maken om een vordering betaald te krijgen? Dan mogen deze kosten, onder bepaalde voorwaarden, in rekening gebracht worden aan de debiteur. Deze kosten hebben betrekking op de werkzaamheden/acties die plaatsvinden alvorens de gerechtelijke procedure wordt gestart. Dat scheelt weer even!

Laat u adviseren over uw incasso

Hopelijk hebben wij u iets meer informatie kunnen geven over een incasso. Heeft u zelf een vordering ontvangen aangaande een incasso? Of wilt u gebruik maken van een incasso omdat u nog op geld zit te wachten? Ga dan op zoek naar een ervaren en deskundig incassobureau. Zij voorzien u graag van de informatie en hulp die u nodig heeft.