Help, de energiekosten gaan omhoog!

Help, de energiekosten gaan omhoog!

Hogere energiekosten in 2018

De energiemarkt is volop in ontwikkeling, wat maakt dat de energiekosten in 2018 hoger zijn dan ooit het geval was. Door het opwekken van grijze energie, zijn de prijzen van onder andere gas en kolen gestegen. De kosten voor het uitstoten van CO₂ zijn eveneens sterk toegenomen. Hier komt nog bij dat er onlangs kerncentrales in België gesloten zijn, wat een negatieve invloed heeft gehad op de prijzen van onze stroom.

Het effect van hogere energiekosten op uw energierekening

Zoals in de inleiding al gezegd is, zijn de energiekosten in 2018 hoger dan ooit. Dit betekent dat energieleveranciers ook meer geld moeten vragen voor de energie die door hen geleverd wordt. Dit vraagt dus om een goede vergelijking van energieleveranciers. Bij de ene energieleverancier betaalt u immers minder dan bij de andere. Bij de keuze voor de juiste energieleverancier bekijkt u eerst of u stroom of gas wilt, of beiden. U kijkt naar hoeveel stroom en/of gas u per jaar verbruikt heeft, wat de grootte van uw huis is, met hoeveel personen u woont, etcetera. Aan de hand hiervan kunt u een juiste vergelijking maken tussen het aanbod energiecontracten van diverse energieleveranciers. Uiteindelijk kiest u dan voor het energiecontract dat u het minste kost, maar u wel voldoende oplevert.

De oorzaken van hogere energiekosten

Op dit moment wordt steenkool duurder verhandeld en liggen de prijzen van CO₂ al boven de 20 euro. De gasprijs is eveneens gestegen en onze voorraden zijn geslonken. Dit betekent dat er op termijn gas bijgekocht moet worden, wat wil zeggen dat de kosten nog verder zullen gaan oplopen. Ook zijn de Belgische kerncentrales in onderhoud. Onze Belgische buren importeren hierdoor meer stroom uit Nederland. Wanneer de productie gelijk blijft en de vraag stijgt, worden er in Nederland ook hogere tarieven gerekend. Worden de kerncentrales weer in gebruik genomen, dan zullen de kosten ook gaan dalen. Het is op dit moment echter nog niet bekend wanneer dit weer gaat gebeuren. Mochten wij in Nederland onverwacht een zeer koude winter krijgen, dan kan 2018 wellicht nog wel het duurste elektriciteitsjaar worden sinds 2007.

Vergelijk de energieleveranciers

Kortom, kies uw energieleverancier verstandig. Vergelijk de diverse energiecontracten goed met elkaar en kijk waar u het minste aan kwijt bent, evenals naar wat het u oplevert. Wij wensen u veel succes bij het zoeken naar een goede energieleverancier!