Durf te praten over overlijden
Wensen bespreken en vastleggen
De dood is en blijft nog altijd een taboe onderwerp. Natuurlijk denken we liever niet na over de dood. Maar het het kan wel een hele opluchting zijn om er met iemand over te praten. Na het overlijden moeten de nabestaanden de uitvaart namelijk regelen. Dit is een emotionele periode die erg overweldigend kan zijn. Toch wilt u wel afscheid nemen op een manier die echt bij de overleden dierbare past. Door te praten over het overlijden hoeven de nabestaanden geen lastige beslissingen te maken, omdat ze precies weten wat u zou willen. Bovendien is het afscheid een weergave van de persoonlijkheid van de overledene.
Begraven of cremeren?
De eerste vraag die vaak gesteld wordt bij het overlijden is begraven of cremeren. Veel mensen hebben een zeer duidelijke voorkeur voor het een of voor het ander. Wordt de keuze gemaakt voor begraven, dan is het belangrijk om de locatie te bespreken. Zo is begraven mogelijk op een ‘traditionele’ begraafplaats van een gemeente, maar zijn er ook natuurbegraafplaatsen waar het lichaam in een natuurlijk graf terecht komt. Ook is er de wens voor een grafmonument dat de persoonlijkheid van de overledene reflecteert. Wanneer er gekozen wordt voor cremeren, moeten tevens beslissingen worden gemaakt voor de asbestemming. Wordt de as uitgestrooid, in een columbarium geplaatst of mee naar huis genomen? Ook is het mogelijk om de as te laten verwerken in een mooi assieraad.
Een persoonlijke kist
Na het overlijden wordt het lichaam in een kist geplaatst. Ook wat betreft kisten zijn er ontzettend veel verschillende mogelijkheden. Een grafkist moet aan een aantal verschillende regels en wetten voldoen, maar er is zeer veel ruimte voor een persoonlijke invulling. Zo kan de kist bijvoorbeeld:
- Bespoten worden in een bepaalde kleur
- Volledig milieuvriendelijk zijn, een zogenaamde ecokist
- Zelfgemaakt zijn, echter moet de kist dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen
- Volledig van riet of een ander niet-traditioneel materiaal gemaakt zijn
- Vervangen worden door een lijkwade, een zacht kleed waarin het lichaam van de overledene gewikkeld wordt
Verzorgen van de overledene
De overledene ontvangt altijd nog een laatste verzorging. Dan wordt het haar en de make-up netjes gedaan, en krijgt de overledene de gewenste kleding aan. Er kan gekozen worden om dit door een specialist te laten doen, maar het is ook mogelijk om de laatste verzorging zelf, of met meerdere nabestaanden te doen. De wensen wat betreft kleding zijn vaak een struikelblok voor veel nabestaanden. Het is dan ook verstandig om dit vooraf al eens met iemand besproken te hebben.
Laat nabestaanden niet met keuzes achter
De kwesties die wij hier voorgelegd hebben zijn slechts een kleine greep uit de beslissingen die allemaal genomen moeten worden bij het overlijden van een dierbare. Zo moet er bijvoorbeeld nog gekozen worden voor de locatie van de uitvaart, de muziek, het vervoer, etc. Wanneer er al gepraat is over het overlijden, hoeven deze keuzes niet meer gemaakt te worden en kunnen de nabestaanden zich volledig richten op het rouwen. Wij raden u aan om u over het taboe te verzetten, en te praten over het overlijden.