Stappenplan voor het regelen van een uitvaart

Stappenplan voor het regelen van een uitvaart

Het regelen van een uitvaart

Helaas krijgt ieder mens in zijn of haar leven te maken met een sterfgeval. Maar stel, uw dierbare overlijdt, in welke volgorde moet dan wat gebeuren? Welke stappen moet u na het overlijden van een dierbare nemen, voordat u een uitvaart kunt regelen? U leest ze hieronder.

Stap 1: wat te doen bij een overlijden?

Na het overlijden van een dierbare moet de huisarts eerst het overlijdensgeval vaststellen, voor u een uitvaartverzorging kiest. Stap 1 is dus: bel de huisarts voordat u verdere stappen onderneemt.

Stap 2: kies een uitvaartverzorging

Als de arts langs is geweest, kunt u contact opnemen met een uitvaartverzorging. De uitvaartverzorging helpt u met de voorbereiding op de uitvaart. Daarbij is het handig als u belangrijke documenten klaar hebt liggen, bijvoorbeeld de wilsverklaring, identiteitsbewijs en een adressenlijst. In het rouwgesprek dat volgt bespreken jullie de uitvaart en wordt er een draaiboek gemaakt.

Stap 3: waar opgebaard?

Als uw dierbare is overleden komt de uitvaartverzorger zo snel als mogelijk naar u toe. Zij doen aangifte van het overlijden bij de gemeente en brengen de overledene eventueel naar een andere locatie. Daarna denken jullie na over de vraag welke kleding de overledene aan moet en waar en hoe hij of zij verzorgd moet worden. Daarna wordt gekeken naar waar de opbaring plaats vindt. Is hier vervoer voor nodig en welke uitvaartkist wilt u?

Stap 4: begraven of cremeren?

Daarna kiest u tussen begraven of cremeren. Waar wilt u uw dierbare begraven? Of wilt u een crematie? Bij een begrafenis kiest u voor een uitvaart op een gemeentelijke begraafplaats, maar u kunt ook kiezen voor een bijzondere begraafplaats, bijvoorbeeld van een kerkgenootschap. In Nederland bent u vrij in de keuze voor een begraafplaats, u mag uw dierbare ook begraven buiten de gemeente waar u woont. Als u kiest voor cremeren, kan de uitvaart in een crematorium gehouden worden, maar dat bent u niet verplicht. De uitvaart kan ook in elke andere ruimte gedaan worden, zelfs thuis.

Stap 5: persoonlijk contact

Nadat de begrafenis, crematie en uitvaart zijn geweest, zullen de meeste uitvaartverzorgingen u bellen om te vragen hoe het met u gaat. Een uitvaart is het laatste afscheid en daarom belangrijk, ook voor de rouwverwerking.