Let hierop bij het leggen van een laminaatvloer!

Let hierop bij het leggen van een laminaatvloer!

Nieuwe laminaatvloer leggen

Een laminaatvloer is een van de meest eenvoudig te leggen vloersoorten. Dat betekent niet dat je zomaar maar, zonder na te denken, aan de slag kunt gaan met het project. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij een laminaatvloer leggen in Hoevelaken. Wij vertellen je in dit blog graag wat meer over het leggen van dit soort vloeren.

Laat de planken acclimatiseren

Wanneer je de planken in huis hebt, kun je ze nog niet meteen (laten) leggen. De vloer moet namelijk eerst acclimatiseren. De vloer moet 48 uur in een gesloten verpakking blijven liggen. Leg de verpakking neer in de ruimte waar je de planken wilt leggen, in het midden van de kamer (niet tegen de wand) en zorg dat de planken kruiselings gestapeld zijn met een paar centimeter tussenruimte. Zo kan de lucht erdoor circuleren. De ruimte moet minimaal 18°C zijn.

Basis- en ondervloer onder het laminaat

De basisvloer van de ruimte moet altijd vlak zijn, met een verloop van niet meer dan 3mm per strekkende meter. Wanneer er oneffenheden zijn groter dan 2mm, moeten ze verwijderd worden. De basisvloer moet schoon zijn, en volledig droog. Als dat laatste niet het geval is, moet er een dampdicht vochtscherm aangebracht worden onder de ondervloer. De ondervloer (gemaakt van foam of rubber) mag niet te dik en te verend zijn. En moet niet dikker zijn dan 3mm. Als je softboardplaten als ondervloer gebruikt is dat niet van toepassing, omdat die meer stabiel zijn.

Goede voorbereiding

Dan is het bijna tijd om te beginnen met het leggen van de laminaatvloer. Zorg wel nog even dat je alles controleert. Wanneer er gebreken in het laminaat zitten, mag je ze niet verwerken. Zorg dat de vloer goed vrij van wanden en andere vaste objecten (zoals verwarmingsbuizen en drempels) geplaatst wordt. De afstand moet ongeveer 8 tot 10mm zijn.

Leggen van de laminaatvloer

Dan kun je nu beginnen met het leggen van de vloer! Wij zetten nog een aantal tips om een rij:

  • Lees de instructies van het laminaat goed, want elk legsysteem werkt weer anders
  • Wanneer het om een groot oppervlakte gaat, moet er per 10 strekkende meters een overgangsprofiel geplaatst worden, wat ook moet gebeuren tussen verschillende ruimtes
  • Plakplinten mag je alleen bevestigen met dubbelzijdige tape, die aangebracht is op de achterkant van de plint
  • Volg de instructies voor het leggen van het laminaat, anders is de productgarantie niet meer van toepassing
  • Is deze klus niets voor jou? Kies er dan voor om het over te laten aan een specialist, en schakel een legservice in