Wat is een sloopregeling?
Speciale regeling voor vervuilende voertuigen
In steeds meer steden wordt een sloopregeling ingevoerd. Zo’n regeling wordt in werking gesteld om mensen die een voertuig bezitten dat erg vervuilend is, te stimuleren om het te laten slopen. Zo worden mensen al aangespoord om vervuilende voertuigen naar de autosloperij in Rotterdam te brengen. Maar hoe werkt zo’n sloopregeling eigenlijk precies? Wij vertellen er in dit blog meer over.
Wat houdt de sloopregeling in?
Veel steden in Nederland doen hun best om luchtvervuiling tegen te gaan en schadelijke uitstoot te verminderen. Er zijn bepaalde voertuigen die sterk bijdragen aan de vervuiling. Zo is de CO2 uitstoot van dieselauto’s bijvoorbeeld veel hoger dan benzineauto’s. Daarom zijn er sloopregelingen in het leven geroepen door de overheid. Dit zijn manieren om bezitters van een sterk vervuilend voertuig te stimuleren om het voertuig naar de autosloop te brengen, en voor een milieuvriendelijk alternatief te kiezen. Dit stimuleren gaat in de vorm van een subsidie.
Steden met een sloopregeling
Tot nu toe zijn er twee gemeentes in Nederland met een sloopregeling: Amsterdam en Den Haag. Inwoners van deze gemeenten kunnen maximaal een keer gebruik maken van de regeling. Zij mogen een subsidie aanvragen voor het slopen van een voertuig zoals een auto of brommer. Die subsidie zit tussen de €400 en de €1000. Woont u in een van deze gemeenten, en wilt u gebruik maken van de subsidie? Kijk dan even op de site van de gemeente voor de specificaties. Die van Amsterdam vindt u hier, en die van Den Haag staan hier.
Uitbreiding van de regeling?
De sloopregeling is voor nu dus nog maar in twee gemeenten actief, maar er komt wel steeds meer druk om dit uit te bereiden. Onderzoekers van de TU Delft hebben vastgesteld dat ongeveer 35% van het stikstof in Nederland van auto’s die minimaal 15 jaar oud zijn komt. Wanneer u zich beseft dat maar 17% van de 1,2 miljoen auto’s in Nederland zo oud zijn, is dat ontzettend veel. Door deze auto’s versneld te slopen, kan veel schade aan het milieu voorkomen worden.
Wilt u meer weten over de sloopregelingen, en wat er voor u geldt? Neem dan gerust contact op, wij helpen u graag verder.