Muziek afspelen in een openbare ruimte, mag dat zomaar?

Muziek afspelen in een openbare ruimte, mag dat zomaar?

Rechten voor muziek afspelen

Thuis zet u ongetwijfeld wel eens lekker een muziekje aan, bijvoorbeeld via Spotify of ‘old school’ op vinyl. Heeft u een eigen bedrijf, zoals een winkel of horecagelegenheid? Dan wilt u daar ongetwijfeld ook wel een gezellig achtergrondmuziekje aan zetten. Maar dat mag niet zomaar. In dit blog vertellen we meer over wat er nodig is om legaal muziek in een openbare ruimte af te spelen, en wat de mogelijkheden zijn voor rechtenvrije muziek voor een winkel of een andere openbare ruimte.

Buma en Sena

Het afspelen van muziek in een openbare ruimte mag niet zomaar. De makers van de muziek moeten namelijk gecompenseerd worden voor hun werk. Hier is echter een oplossing voor bedacht. Om op een legale manier muziek in uw winkel, horecagelegenheid, sportschool of andere openbare ruimte af te spelen, moet u Buma/Stemra en Sena kosten betalen. Die zorgen ervoor dat de makers van de muziek betaald krijgen. Buma betaalt componisten, tekstschrijvers en muziekuitgeverijen, en Sena vergoedt muzikanten en producenten. Voordat u muziek in een openbare ruimte af wilt spelen, moet u dus een licentie aanschaffen.

Rechtenvrije muziek afspelen

Wilt u niet betalen voor de rechten van muziek? Dan kunt u ervoor kiezen om enkel rechtenvrije muziek af te spelen. Voor deze muziek hoeft u dus geen Buma/Stemra en Sena kosten te betalen. Waar rechtenvrije muziek vroeger vooral de standaard deuntjes waren, is er nu ook echt goede muziek volledig rechtenvrij. Maar we willen u wel waarschuwen om heel goed op te letten wanneer u voor deze optie kiest. Staat er namelijk ook maar één nummer in uw afspeellijst waar toch rechten op blijken te zitten, dan kunt u daar een hoge boete voor krijgen. Wanneer u gebruik wilt maken van rechtenvrije muziek, raden we aan om de juiste muzieksoftware aan te schaffen.

De juiste muzieksoftware

In winkels, horecagelegenheden en andere openbare ruimtes, wordt vaak gebruik gemaakt van speciale muzieksoftware. Die maakt het mogelijk om bijvoorbeeld snel verzoeknummers af te spelen, bepaalde muziek op bepaalde tijdstippen te draaien en om tussendoor berichten af te spelen. Ook is er muzieksoftware waarop enkel rechtenvrije muziek gespeeld kan worden. Op die manier weet u zeker dat u niet in de problemen komt met Buma en Sena.

Bij vragen of voor meer informatie over wat wel en niet mag op het gebied van muziek in openbare ruimtes, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.