Een rioolverstopping: moet u dat zelf herstellen?

Een rioolverstopping: moet u dat zelf herstellen?

Verantwoordelijk voor rioolverstopping

Wanneer u de eigenaar bent van een woning, bent u verantwoordelijk voor het op de juiste manier gebruiken van het riool. Dit is ook de reden dat u schade en verstopping aan het riool zelf moet herstellen. Dit geldt voor de voorzieningen in uw huis tot en met de aansluiting op het riool. Vanaf daar neemt de gemeente de verantwoordelijkheid over. Maar de grens is niet altijd duidelijk. In dit blog vertellen we meer.

Schade aan het riool

Schade aan het riool kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen trillingen in de grond bijvoorbeeld voor problemen zorgen, vooral als het huis al oud is. Worden er werkzaamheden uitgevoerd in de wijk? Of rijdt er zwaar verkeer door de straat? Dan kan het dus gebeuren dat het riool beschadigd raakt. Wie moet er dan voor de kosten opdraaien? Het is altijd verstandig om, wanneer u weet dat er werkzaamheden in de straat uitgevoerd gaan worden, een rioolinspectie te laten doen. Mocht er schade ontstaan, dan kunt u aantonen dat er voor de werkzaamheden geen problemen waren. We adviseren om dit met de opdrachtgever en de aannemer te bespreken.

Wie zorgt voor rioolontstopping?

Gaat het niet om schade aan het riool, maar om een verstopping? Ga dan op zoek naar de locatie van de verstopping. Wanneer die voor de erfafscheiding op particuliere grond ligt, dan bent u als eigenaar verantwoordelijk voor de rioolontstopping. Wanneer de verstopping op gemeentegrond ligt, dan is het de verantwoordelijkheid van de gemeente. Blijkt dat de oorzaak onjuist gebruik van het riool is? Dan bent u, ook wanneer de bron in gemeentegrond ligt, verantwoordelijk voor de kosten.

Voorkom schade in de eerste plaats

Het beste is dus om schade aan het riool te voorkomen. Toiletpapier en afvalresten klein genoeg om door een zeef te kunnen, mogen in de afvoer gegooid worden. Damesverband, papieren luiers, chemische- en vetproducten horen niet in het riool, en kunnen verstoppingen veroorzaken.

Heeft u een slimme tip om schade aan het riool te voorkomen? Neem contact op en laat het ons weten!