Tips voor het maken van een carrièreswitch

Tips voor het maken van een carrièreswitch

Toe aan iets nieuws

Bent u onrustig? Gaat u elke dag met tegenzin naar het werk? Of is uw leven misschien een routine geworden die u wilt doorbreken? Dan is het wellicht tijd voor een carrièreswitch! Maar voor u op zoek gaat, is het slim om eerst te ontdekken wat u precies wilt, een ontwikkelingsprogramma te volgen of u misschien zelfs een nieuwe studie te doen. In dit blog geven we advies over het maken van een carrièreswitch.

Weten wat u wilt

U weet nu misschien wel wat u niet wilt doen, maar het moeilijke van het maken van een carrièreswitch is ongetwijfeld om erachter te komen wat u wel wil doen! Een beroepskeuzetest kan u hierbij helpen. Ook kunt u de hulp inschakelen van een loopbaancoach die u helpt om dit te ontdekken. Wel willen we u meegeven om te durven dromen. Wat is echt uw droomberoep? Wellicht is dit wel makkelijker te bereiken dan u in eerste instantie zou verwachten!

Hulp van een coach

We hebben de loopbaancoach al even genoemd. Die kan u helpen om te ontdekken wat u nu echt wilt. Maar er zijn ook andere coaches die u verder kunnen helpen. Zo kunt u bijvoorbeeld een coach inschakelen met wie u een ontwikkelingsprogramma door kunt lopen. Met het beantwoorden van vier belangrijke vragen (wie ben ik, wat kan ik, waar sta ik en wat wil ik?) krijgt u inzicht in de volgende stap die u kunt nemen, en welke baan beter geschikt is.

Het verschil tussen soft en hard skills

Weet u wat het verschil is tussen soft skills en hard skills? Hard skills zijn uw vaardigheden waar u wellicht het eerst aan zult denken: bijvoorbeeld de zaken die u geleerd heeft tijdens uw studie. Als ICT’er is een van uw hard skills programmeren. Soft skills hebben meer te maken met uw persoonlijkheid. Vaardigheden als klantvriendelijkheid, originaliteit en goed kunnen samenwerken zijn soft skills. Door middel van een competentietest kun je ontdekken wat jouw soft skills zijn. Durf die ook te benoemen in bijvoorbeeld een sollicitatiebrief of gesprek.

Heeft u al eens carrièreswitch gemaakt, en heeft u toen uw droombaan gevonden? Neem contact op en laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw ervaringen!