Hulp bij darmklachten

Hulp bij darmklachten

Welke tests kun je laten doen bij darmklachten?

Eén op de vijf Nederlanders heeft chronische darmklachten. Zij hebben vaak last van buikpijn, winderigheid, diarree, verstopping of een afwijkend ontlastingspatroon. Deze symptomen komen voor bij verschillende darmaandoeningen, maar worden vaak aangeduid als het ‘prikkelbare darm syndroom’ (PDS). Met behulp van een laboratoriumonderzoek kan bij het merendeel van de mensen met chronische darmklachten worden opgespoord of de oorzaak een ontsteking is, een besmetting met darmparasieten, een glutenintolerantie of een overgroei met gisten. Bij tweederde van alle ingestuurde ontlastingsmonsters worden één of meerdere afwijkende waarden gemeten. Wanneer laat je een test doen om hulp te krijgen bij darmklachten?

De oorzaken van darmklachten ontdekken

Door het laten doen van een ontlastingsonderzoek kun je darmklachten ontdekken. De meeste mensen die ontlastingsonderzoek aanvragen, hebben al langere tijd last van darmklachten. En bij de mensen die een uitgebreid onderzoek aanvragen worden afwijkende waarden gevonden. Het bepalen van afwijkingen in de darmen is een essentiële eerste stap voor het herstellen van de darmgezondheid. Aan de hand van testuitslag kan een arts of therapeut gericht vervolgstappen nemen, zoals een behandeling of een dieet op maat voorschrijven.Buikpijn, darmklachten, klachten, darmen

Darmklachten zelf testen

Er zijn vele testen om darmklachten te controleren. Ook zijn er testpakketten. Die pakketten bestaan uit combinaties van testen naar de meest voorkomende oorzaken van darmklachten en zijn ontworpen om zo veel mogelijk relevante informatie te bieden over de gezondheid van de darmen. Maar je kunt ook zelf testen of je darmklachten worden veroorzaakt door een ‘prikkelbaar darm syndroom’. Daarvoor verwijzen we je graag naar zelf testen met Darmklachten.nl. Dan weet je snel meer!

Meer weten over onderwerpen rond gezondheid? Lees hier onze andere blogs.