Onderhoud haarden en kachels: zo doet u dat

Onderhoud haarden en kachels: zo doet u dat

Blijf langer genieten van uw haard

De open haard is het middelpunt van veel huizen. Er is gewoon iets huiselijks aan het knetterende geluid van hout en de gloed van vuur die de kamer vult met warmte. Om ervoor te zorgen dat uw haard u jarenlang stijl comfort blijft bieden, kunt u deze tips voor het onderhoud van de haard of kachel goed gebruiken.

Maak de binnenkant schoon

Een houtgestookte open haard kan de sfeer in een huis verbeteren, maar het produceert door het verbranden van hout een verscheidenheid aan bijproducten die u regelmatig dient te verwijderen. Het reinigen van de binnenkant van uw haard zal niet alleen de uitstraling ten goede komen, maar de functionaliteit van de haard ook efficiënter maken. Een extra tip: gebruik een stofmasker bij het schoonmaken van uw kachel.

Installeer koolmonoxide- en rookmelders

Hoewel de open haard een aangename bron van warmte in huis kan zijn, kan het ook een potentiële bron van gezondheidsrisico’s zijn. Normaal gesproken zou een goed geïnstalleerde haard geen probleem moeten opleveren. Een probleem als koolmonoxidevergiftiging kan echter optreden als u een verstopte schoorsteen of ventilatiesysteem heeft. Wat koolmonoxide nog dodelijker maakt, is dat het een geurloos, kleurloos gas is, waardoor het voor mensen moeilijk te detecteren is. Wees dus alert op uw veiligheid!

Verwijder ophopingen van roet en creosoot

Creosoot is een van de vele componenten die achterblijven na verbranding van hout, vooral als u hout gebruikt dat niet grondig is gedroogd en niet goed is bewaard. Deze bruine of zwarte resten in de binnenwanden van de schoorsteen zijn ontvlambaar, waardoor het één van de belangrijkste oorzaken van schoorsteenverstopping of brand is. Roet is een ander schadelijk en vervelend bijproduct van brandend hout. Beide resten moeten indien nodig professioneel worden verwijderd om te voorkomen dat ze de luchtstroom blokkeren.

Professionele hulp inhuren

Om ervoor te zorgen dat uw haard veilig en efficiënt werkt, moet u deze minstens één keer per jaar door een professionele haard expert laten inspecteren, of vaker als u creosootophoping of andere tekenen van problemen opmerkt. Hoewel sommige problemen zeer voor de hand liggend en gemakkelijk te verhelpen zijn, zijn er problemen waarvoor de kennis en expertise van een professional nodig zijn.

Meer weten over haard en kachel onderhoud? Contacteer ons!