Heb jij ongezonde darmflora?

Heb jij ongezonde darmflora?

Hoe herken je afwijkende darmflora?

In onze darmen zitten veel meer bacteriën dan dat we cellen hebben in ons lijf. Het zijn er ruim honderd biljoen die verdeeld zijn over een paar honderd verschillende bacteriesoorten. In onze darmen leven ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën gebroederlijk naast elkaar, met daarnaast ook een aantal schimmelsoorten. De beroemdste hiervan is de Candidaschimmel. Net als in het echte leven op straat is het behouden van balans tussen alle bevolkingsgroepen van belang om de lieve vrede te bewaren. Want als de slechte bacteriën de meerderheid gaan vormen, ontstaan er darmproblemen. Als zij de overhand krijgen kunnen allerlei klachten ontstaan. Dan is er dus stront aan de knikker!

The good, the bad and the ugly

De goede bacteriën (the good) hebben en belangrijke rol. Ze ondersteunen je immuunsysteem door te communiceren met de immuuncellen in de darm. Ook helpen ze je bij het verteren van je eten door al dat lekkers om te zetten in stoffen die je makkelijk kan opnemen. Zo kun je goed poepen. Verder maken ze vitaminen aan zoals vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine en vitamine K. En ze doen nog meer: ze maken vetzuren aan die als voeding dienen voor je darmwand. En als ze tijd over hebben, kunnen ze helpen om voedselallergieën te verminderen. Ze houden de ‘slechte’ bacteriën en schimmels (the bad) in het gareel door de zuurgraad in je darm laag houden. Door deze balans voorkomen ze dat bijvoorbeeld antibioticabehandelingen, infecties, stress en andere factoren (the ugly) de overhand krijgen.

Hoe zorg je voor goede darmflora?

Goede darmflora kun je aan de macht brengen door de volgende tips:

  • Eet meer groente en fruit
  • Vermijd suiker
  • Eet gefermenteerde producten: melkwei, zuurkool, brooddrank, gefermenteerde groentesappen, karnemelk, yoghurt, Biogarde, natuurdesembrood, miso, tamari, shoyu, tempé en kombucha etc.
  • Vermijd stress
  • Overdrijf hygiëne niet
  • Eet volop kruiden en specerijen
  • Neem na een antibioticakuur een goed probioticum voor meer weerstand
  • Slik je tandpasta niet door en rook niet

Heb je toch ongezonde darmflora?

Heb jij ongezonde darmflora? Laat bij langdurige klachten een ontlastingsonderzoek doen. Dan weet je snel hoe je weer de baas wordt over je eigen darmflora.

Heb jij hier ervaringen mee? Laat het ons weten via ons contactformulier.