Zonnepanelen in de herfst en winter

Zonnepanelen in de herfst en winter

Rendabiliteit zonnepanelen in donkere maanden

Bent u van plan om zonnepanelen aan te schaffen, maar wilt u eerst graag weten of zonnepanelen ook in de herfst en winter rendabel zijn? U wilt natuurlijk wel dat uw nieuwe zonnepanelen een goede aanschaf zijn en voldoende energie opleveren. Gelukkig kunnen wij u vertellen dat zonnepanelen ook in de donkere maanden van het jaar rendabel zijn. In dit blog gaan wij dieper in over zonnepanelen in de herfst en winter.

Energie gedurende het hele jaar

Het klinkt logisch wanneer er wordt gezegd dat zonnepanelen alleen werken wanneer de zon schijnt. Dit een groot misverstand. Zonnepanelen werken niet op zonlicht, maar op licht en werken dus ook wanneer het bewolkt is. De piek waarin het meeste energie wordt opgeleverd bevindt zich tussen maart en oktober. Toch is er ook in de winter nog voldoende straling van de zon, waardoor zonnepanelen ook in deze tijd van het jaar opbrengst leveren.

Zonnepanelen in koude temperaturen

Het is logisch om te denken dat zonnepanelen alleen in de warmere periodes goed werken, dit is niet waar. Zonnepanelen werken prima tijdens perioden van lagere temperaturen. Het is juist zo dat zonnepanelen minder energie opleveren wanneer ze te heet worden. Overleg daarom goed met de installateur dat er voldoende afstand zit tussen uw nieuwe zonnepanelen en het dak, zodat de panelen goed kunnen afkoelen. Ook is het verstandig om de zonnepanelen tijdens de herfst of winter te laten plaatsen, u heeft ze dan klaar wanneer de energiepiek begint.

Zonnepanelen en sneeuw

Maar hoe zit het dan met zonnepanelen in de sneeuw? Een laag sneeuw blokkeert namelijk de zon. Wij leggen het u uit. Sneeuw op uw zonnepanelen kan inderdaad betekenen dat het rendement daalt of zelfs helemaal niks oplevert. Wanneer het niet te hard vriest, zal de sneeuw vanzelf weer van uw zonnepanelen verdwijnen. Om ervoor te zorgen dat er geen sneeuw op uw zonnepanelen blijft liggen, raden wij u aan om uw zonnepanelen in een hoek van minimaal 40 graden te zetten. Zo schuift de sneeuw vanzelf van uw panelen af. Kunt u de zonnepanelen niet verzetten? Dan kunt u ook zelf met een zachte borstel de zonnepanelen vrij van sneeuw maken. Let wel op uw eigen veiligheid.

Meer weten over zonnepanelen in de herfst en winter?

Zonnepanelen zijn dus een goede investering die het gehele jaar door energie opleveren. Natuurlijk leveren uw zonnepanelen weer op in de zomer, maar ook in de herfst en winter is de opbrengst voldoende. Wilt u graag meer informatie over zonnepanelen in de koudere maanden van het jaar? U kunt vrijblijvend contact met on opnemen door uw vragen in dit contactformulier te zetten. Wij beantwoorden u dan zo snel mogelijk.