Tips voor het kopen van transportbanden

Tips voor het kopen van transportbanden

Juiste transportbanden voor uw project

Transportbanden zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Heeft u een transportband (ook wel rollenbaan, conveyer of transportsysteem) nodig voor uw bedrijf? Dan heeft u dus flink wat om uit te kiezen. Maar waar moet u nu precies op letten wanneer u die keuze maakt, en welke transportband kunt u het beste kopen? Wij geven in dit blog enkele handige tips voor het kopen van een transportband.

Verschillende soorten transportbanden

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten transportbanden: een transportband met een daadwerkelijke band, één met vrije rollen en een transportband met gemotoriseerde rollen. We zullen ze allemaal even kort bespreken:

  • Rollenbanen met vrije rollen: laat de zwaartekracht meehelpen door de band schuin te laten lopen. Dan is het niet nodig om de rollen te motoriseren. De afstand van de rolassen (waarop de rollen draaien) mag niet te groot zijn (maximaal ⅓e van de productlengte).
  • Rollenbanen met gemotoriseerde rollen: als de band niet schuin staat of kan staan, moeten de rollen gemotoriseerd worden. Ze maken het mogelijk om een circuit te vormen waarin de snelheid centraal geregeld kan worden. Dit is heel handig om bijvoorbeeld bestellingen voor te bereiden.
  • Transportbanden met band: die zijn vooral nodig wanneer de onderkant van de goederen afwijkend zijn. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan levensmiddelen.

Let hierop bij het kopen van een transportband

Wanneer u een transportband wilt kopen, moet u vooral op de volgende zaken letten:

  1. Voor welke producten de band gebruikt wordt: de goederen mogen bijvoorbeeld niet harder zijn dan de transportband. Metalen lasten zullen kunststof rollen doen verslijten.
  2. Onderkant van de goederen: wanneer de onderkant niet vlak is, zullen rollen geen zin hebben en kan er beter een band gebruikt worden. Een band is ook verstandiger wanneer hygiëne erg belangrijk is.
  3. Grootte van de goederen: bij goederen korter dan 70 millimeter is een transportband verplicht omdat ze anders tussen de rollen vallen.
  4. Gewicht van de goederen: de maximale belasting per strekkende meter is op het apparaat af te lezen.
  5. Waar de transportband komt te staan: voor de ene industrie worden andere eisen gesteld dan voor de andere.

Wat zijn uw ervaringen met het gebruik van transportbanden? Laat het ons weten via het contactformulier.