Beter goed gemaakt dan slecht gejat?

Beter goed gemaakt dan slecht gejat?

Auteursrechten op internet?

Woensdag 8 juni jl. overhandigde rapper en muzikant Gers Pardoel een brief aan Nederlandse Europarlementariërs waarin door ruim drieduizend Nederlandse artiesten wordt gepleit voor ‘een eerlijke vergoeding voor het gebruik van zowel culturele als creatieve content’ door platforms op internet. Met dit nieuwsbericht laaide de discussie rondom auteursrechten op internet weer op. Want hoe zit het nu eigenlijk met die auteursrechten en publicaties op internet?

Een stukje geschiedenis

Auteursrecht of in het Engels ‘copyright’ is iets dat met de uitvinding van de boekdrukkunst werd uitgevonden. Vóór deze uitvinding was het simpelweg een te tijdrovende klus om een heel boekwerk met de hand over te schrijven en alleen voor monniken weggelegd. (Vandaar de term monnikenwerk.) Echter, toen de boekdrukkunst werd uitgevonden werd het eenvoudiger om werken te kopiëren en makers werden er zich van bewust dat zij het recht op exclusiviteit wilden hebben en hun werken werden beschermd.

Eisen aan auteursrecht

Auteursrechten bieden dus bescherming aan de makers van letterkunde, wetenschap en kunst. Dit kan ruim opgevat worden. Tot deze makers kunnen onder andere schrijvers, muzikanten en kunstenaars worden gerekend. Om in aanmerking te komen voor auteursrecht moeten de werken van kunstzinnige, wetenschappelijke of literaire aard aan de volgende eisen voldoen:

  • Het moet een origineel, creatief karakter hebben
  • De werken moeten zintuigelijk waarneembaar zijn
  • Het moet niet gericht zijn op het verkrijgen van een technisch effect

Duidelijk. Maar hoe zit dat dan met de verspreiding van dit soort werken op het internet?

De discussie

Al sinds begin jaren 90, met de opkomst van internet, zijn er wetten aangenomen die regelen wat wel en niet toegestaan is op internet. Echter hadden deze vooral betrekking op strafbare zaken als cybercriminaliteit en hacken. De discussie die momenteel heerst, gaat voornamelijk om de vraag in hoeverre internetplatforms een deel van hun winst aan de makers van content (zoals muziek) moeten afdragen. Volgens de regels hoeft dit nu niet en dat schiet bij veel artiesten en kunstenaars in het verkeerde keelgat.

Een dunne scheidingslijn

Een voorbeeld: het is enerzijds verboden om muziek te verspreiden zonder toestemming van de auteursrechthebbende. Sites zoals Napster claimen echter dat zij geen muziek verveelvoudigen, maar enkel mensen bij elkaar te brengen die muziek met elkaar uitwisselen. Zoals u ziet, de scheidingslijn is dun.

Advocaat inschakelen?

Hoe dan ook, wanneer iemand zonder toestemming uw werk kopieert, kunt u daar tegen optreden, eventueel met hulp van een advocaat. Aan de hand van de situatie wordt bepaald welke stappen ondernomen moeten worden. Bekijk voor informatie eens de site van dit advocatenkantoor over auteursrechten.