Circulaire Economie: word bewust van de noodzaak

Circulaire Economie: word bewust van de noodzaak

Slechts een duur begrip of meer dan dat?

Circulaire economie: een duur begrip dat steeds meer als gespreksonderwerp opduikt in ons dagelijkse leven. Maar wat houdt het nou eigenlijk in? Weet iedereen eigenlijk wel waar circulaire economie precies om draait? En is het alleen iets voor bedrijven en instanties, of kan iedereen meehelpen om een circulaire economie te creëren? Wij leggen het in dit blog uit zodat je alle ins and outs weet over het begrip en bespreken we onze bijdragen aan een circulaire economie.

Met een kleine investering een nieuw leven

MVO Nederland beschrijft het begrip circulaire economie heel mooi: “De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd”. En hier staan wij 100% achter: wij vinden dat afval niet bestaat. Wanneer wij een woning leegruimen, hebben wij altijd te maken met afval. Echter noemen wij alleen het materiaal dat niet direct hergebruikt kan worden afval en zorgen wij er samen met diverse partijen voor dat de materialen die wel hergebruikt kunnen worden een nieuw leven krijgen. Hierdoor dragen wij bij aan een circulaire economie: doordat iemand inspanning levert en het product een nieuw leven biedt, krijgt diegene een uniek item terug dat opnieuw gebruikt kan worden.

En wat gebeurt er dan met dat andere ‘afval’?

De overgebleven spullen worden via containers voor recycling aangeboden. Echter kost dit automatisch meer geld dan producten die direct herbruikbaar zijn. Van deze producten moet namelijk iets nieuws gemaakt worden. Uit oude banken, matrassen en kasten kunnen bijvoorbeeld bepaalde materialen worden gehaald, welke kunnen worden gebruikt bij het maken van nieuwe producten. Hierdoor dient het afval dat u bij ons aflevert toch nog als een nuttige bron voor een nieuw product. Zoals eerder genoemd kost dit wel geld. De producten moeten namelijk worden verzameld, opgeruimd, vervoerd en aangeboden voor recycling. Wanneer u er toch voor kiest, weet u wel zeker dat u uw steentje bijdraagt aan het milieu! Uw afval dient hiervoor voor een goed doel. Wij geloven dat afval niet bestaat: ga met ons mee in deze denkwijze en u bent in een mum van tijd op een verantwoorde manier van uw afval af!

Maak zelf de economische cirkel rond

Wilt u graag een bijdrage leveren aan het milieu en moet u van uw afval af? Kies er dan voor om uw afval door ons op te laten halen en de aardbol zal blij met u zijn! Grondstoffen vernietigen aan het einde van hun levensduur is doodzonde: als we allemaal bijdragen aan de circulaire economie en onze producten hergebruiken of laten recyclen, is deze waardevolle cirkel in een mum van een tijd rond en kunt u trots zijn op uw bijdrage.