Traprenovatie: zelf doen of niet?

Traprenovatie: zelf doen of niet?

Bepaal eerst wie de traprenovatie gaat uitvoeren

Is het tijd voor een traprenovatie? Bepaal dan eerst of je deze klus zelf wilt doen of wilt uitbesteden aan een professional. Klus jij regelmatig in huis, met positief resultaat? Dan kun je het renoveren van de trap waarschijnlijk prima zelf volbrengen. Heb jij twee linkerhanden? dan is het wellicht slimmer een professioneel en ervaren bedrijf in te schakelen. Zo’n bedrijf luistert eerst aandachtig naar jouw wensen, stelt een vrijblijvende offerte op en verwezenlijkt volgens precies die trap die jij wenst. Ideaal! Maar een specialist inschakelen kan vaak veel meer kosten dan de klus eigenhandig oppakken. Wil je het daarom zelf proberen te doen? Lees in dit blog wat een traprenovatie zoal inhoudt.

Deze materialen heb je nodig

Wil jij zelf aan de slag gaan? Zorg dan dat je over in elk geval deze materialen beschikt:

  • Gewenst aantal treden
  • Stootborden
  • Potlood
  • Trapspin
  • Rolmaat
  • Decoupeerzaag
  • Waterpas
  • Montagekit
  • Trapbekleding + afwerklijst

Het is verstandig bij de bovenste trede te beginnen. Moet je de trap nog gebruiken tijdens de traprenovatie? Sla dan een trede na elke gerenoveerde trede over. Houd bovendien rekening met een droogtijd van 24 uur. Begin pas na de droogtijd met de resterende treden.

Zo volbreng je een traprenovatie

Let op, dit is een vereenvoudigde opsomming van wat jou allemaal te doen staat, als je je trap eigenhandig wilt renoveren. Ga je daadwerkelijk met de klus beginnen? Vraag dan om tips of een handleiding bij een bouwmarkt, of schakel alsnog een specialist in traprenovatie in. Ben je echt klaar om te beginnen? Verwijder dan eerst de oude trapbekleding en lijmresten. Schuur het oppervlak glad en ontvet deze. Meet vervolgens op hoe groot de traptreden en stootborden moeten zijn en zaag deze op maat. Gebruik hiervoor de trapspin. Vervolgens kan het monteren beginnen. Gebruik hiervoor de montagekit. Vergeet ook niet het belang van een goede afwerking. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de trapbekleding, of dat nou laminaat, massief hout of PVC is, van goede kwaliteit is en blijft. Vind je bovenstaande wat te bewerkelijk klinken? Schakel dan een professional in.

Ga op zoek naar een specialist in traprenovatie

Wil jij dat de traprenovatie snel en perfect voltooid wordt? Vind jij het ook verstandiger te kiezen voor een investering die het waard is, dan steeds meer kosten te moeten maken, omdat je zelf tijdens het geklus wellicht schade aan je trap of jezelf aanbrengt? Ga dan direct op zoek naar een vakkundig bedrijf in traprenovatie!