Tips voor een vezelrijk dieet

Tips voor een vezelrijk dieet

Krijg voldoende vezels binnen met een vezelrijk dieet

Vezels zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Ze dragen bij aan een gezonde spijsvertering, ze zorgen dat u een vol gevoel heeft na het eten en ze verminderen het risico op een heleboel ziekten. In dit blog vertellen wij u meer over vezelrijk eten en dieet.

Waarom is een vezelrijk dieet belangrijk?

Er is al een veel onderzoeken gedaan naar de effecten van een vezelrijk dieet. In de meeste onderzoeken werd gekeken naar het verband tussen de gezondheid en het eten van voedingsmiddelen die van nature vezelrijk zijn. Uit onderzoek zijn de volgende gezondheidseffecten naar voren gekomen van het eten van een vezelrijk dieet:

  • Een vezelrijk dieet vermindert het risico op hart- en vaatziekten met 20%
  • Mensen die veel vezels eten hebben 15% minder kans op diabetes type 2
  • Door voldoende vezels te eten verlaagt het risico op darmkanker met 15%
  • Vezels houden de darmen gezond en zorgen voor een goede stoelgang
  • Mensen die veel vezelrijke producten eten, behouden gemakkelijker een gezond gewicht

Zo eet u voldoende vezels

Voor volwassenen is het advies om dagelijks tussen de 30 en 40 gram voedingsvezels binnen te krijgen. Deze vezels zitten vooral in volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, groente, fruit, peulvruchten en noten. Maar hoe zorgt u dan dat u voldoende vezels binnen krijgt? De eenvoudigste manier is om wit brood, witte rijst en witte pasta te vervangen door de volkoren variant. Daarnaast kunt u per dag het best 250 gram groente en 200 gram fruit eten. Ook in peulvruchten zoals bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen en zwarte bonen zitten veel vezels. Gebruik ze bijvoorbeeld eens als vleesvervanger bij het avondeten. Ten slotte doet ook een handje ongezouten noten veel goed voor een vezelrijk dieet. Voeg ze bijvoorbeeld eens toe aan uw salade of stamppot!

Wilt u meer artikelen lezen over mens & psyche? Bekijk dan ook onze andere artikelen hier op de site!