Prefab zorgwoning huren: waarop moet u letten?

Prefab zorgwoning huren: waarop moet u letten?

Tips voor het vinden van de gepaste prefab zorgwoning

Gaat u een prefab zorgwoning huren? Een kleine, tijdelijke zorgwoning in uw tuin is een uitstekende oplossing voor wanneer u een hulpbehoevend persoon in uw omgeving heeft die nog niet in aanmerking komt voor een verzorgingstehuis. Zoals met alles is het belangrijk om op bepaalde zaken te letten in deze situatie. In dit blog leest u enkele handige tips!

Type zorgwoning

Voordat u een prefab zorgwoning huurt en in uw tuin laat plaatsen, is het van belang dat u de wensen en de behoeften van uzelf de zorgontvanger in kaart brengt. Hiervoor is het type zorgwoning belangrijk. U kunt kiezen uit een losstaande zorgwoning of eentje die aan huis gekoppelt is. Misschien heeft u tijdelijk meer ruimte op de begane grond. In dat geval kan een zorgwoning prima worden gekoppeld aan uw bestaande woning. Zo beschikt u over bijvoorbeeld een extra slaapkamer of badkamer waar de zorgontvanger dan gebruik van kan maken.

Wilt u meer privacy voor zowel uzelf als de hulpbehoevende? Dan kunt u gaan voor een losstaande woning in uw tuin. Dit type woning staat ook wel bekend als de mantelzorgwoning of de kangoeroewoning. Dit type woning is een kleine maar comfortabel woning voor de hulpbehoevende. Deze woning is voorzien van alle nodige hulpmiddelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hulpbeugels in de douche, lage drempels, extra brede deuren voor een rolstoel of rollator en een monitoringssysteem zodat u een oogje in het zeil kunt houden.

De nodige hulpmiddelen

Zoveel mensen, zoveel zorgwensen. Breng in kaart welke hulpmiddelen uw zorgbehoevende precies nodig heeft. Zorgwoningen zijn zowel toegankelijk voor ouderen als jongeren die extra zorg nodig hebben. Ook zijn ze vaak zo ontwikkeld dat u als mantelzorger zo min mogelijk belast wordt. Zorgwoningen kunnen dan ook worden voorzien van diverse hulpmiddelen. Denk hierbij aan:

  • Een douchestoel
  • Lage deurdrempel
  • In hoogte verstelbaar sanitair
  • Rookmelders
  • Afstandsbedieningen
  • Hoog-laagbed

financiële zaken

Voordat u een prefab zorgwoning huurt, is het goed als u zich in enkele financiële zaken verdiept. Gelukkig heeft u geen vergunning nodig voor een prefab zorgwoning in de tuin! Ook heeft een zorgwoning in uw tuin geen invloed op de WOZ-waarde van uw huis. Wat belangrijk is om te weten is dat de kosten van een zorgwoning niet aftrekbaar zijn. Ook niet voor een eventuele hypotheek op de zorgwoning. Als de zorgontvanger zelf de zorgwoning betaalt en ondertussen niet de eigenaar is van de hoofdwoning, kan het zijn dat er schenkbelasting moet worden betaald.

Voor meer informatie en advies

Voor meer informatie over het huren van een prefab zorgwoning, kijkt u op ZorgwoningVergelijker.nl. Via deze website vindt u alle informatie die u nodig heeft bij het uitkiezen van een prefab zorgwoning. Heeft u zelf nog enkele tips voor het huren van een prefab zorgwoning? Laat het ons weten via het contactformulier.